2017. sze 19.

Ha denevér téved a lakásba ...

írta: Blogár Béla
Ha denevér téved a lakásba ...

Előfordulhat, hogy egy este denevér téved a lakásba. Majdnem biztos, hogy az ott élő emberek ilyenkor halálra rémülnek, és fogalmuk sincs róla, hogy mit kellene tenniük.

Ilyen esetekben a legjobb az, ha lekapcsoljuk a villanyokat és kinyitjuk az összes ablakot, az állat (jó esetben) hamar meg fogja találni a kifelé vezető utat.

A denevérek az ember számára legártatlanabb élőlények közé tartoznak, eszük ágában sincs a hajunkba gabalyodni, vérszívással foglalkozó néhány fajuk Közép-Amerikában honos.
Messziről kerülnek minket még akkor is, ha sokan közülük városainkban keresnek boldogulást. Sőt, rettentően hasznos kis állatok, rovarevőként elképesztő mennyiségű szúnyogtól és egyéb nem kívánatos ízeltlábútól szabadítanak meg.
Mi a hála? A legtöbb ember frászt kap már a denevér látványától is, a top 5 biztos résztvevője a „paraállatok” listáján. Jó tudni azt is, minden hazai fajuk védett!

Ősszel nagyobb számban kezdenek alkalmas téli búvóhely után nézni. Minden résnyire nyitott vagy sarkig kitárt ajtó, ablak felkelti érdeklődésüket, szívesen mennek be körülnézni.
Csakhogy sok esetben nehezen jönnek ki: a szűk hely, az a sok nehezen érzékelhető sík felület és a sikítozó emberek.

Ha betévedt egy denevér a lakásba, csak kíméletesen tessékeljük ki:

Soha ne nyúljunk hozzá puszta kézzel, mert megharaphat, és betegséget adhat át.
Finoman fogjuk meg törülközővel vagy borítsunk rá óvatosan egy dobozt és vigyük ki.
Ne tegyük a földre, inkább egy fa magasabb ágára, magasabb falkiugrásra, ahonnan könnyedén elrugaszkodhat és a macska sem éri el.
Ha van rá mód, akkor viszont a legjobb, ha szélesre tárjuk az ablakot és megvárjuk, amíg magától is kitalál.

A cikk forrása, és még több infó a denevérekről:
http://24.hu/…/…/halalos-denevercsapdakkal-van-tele-a-varos/

Szólj hozzá

denevér